De basispreventieregels zijn eenvoudig: schaduw-shirt-smeren! Het is de combinatie van de drie die het verschil maakt. Als de UV-index hoog is, zoek dan zoveel mogelijk schaduw, draag aangepaste kledij én bescherm je huid met een UV beschermende crème of spray factor 30 of hoger.
> Je vriend, omdat ultraviolette stralen (uv) nodig zijn voor een goede gezondheid. Ze zorgen namelijk voor onze aanmaak van vitamine D.
> Je vijand, omdat een overdreven blootstelling aan deze zelfde uv-stralen ook een negatieve invloed op onze gezondheid heeft: brandwonden, zonneslagen, rimpels, huidvlekken, huidkanker... Hiernaast is de zon ook schadelijk voor de ogen en kan het het immuunsysteem beïnvloeden.
Uv A-stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling als je buiten bent. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor een snelle maar kortstondige bruine tint.
Uv A is vooral een probleem van zonnebanken. Zonnebanken sturen minstens zes keer meer uv A-stralen uit dan natuurlijk zonlicht in een mediterraan land tijdens de middag. De uv A-stralen zullen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.
Ongeveer 5% van de uv B-stralen bereikt de oppervlakte van de aarde. De rest wordt gefilterd door de atmosfeer. Dit type uv-stralen beschadigt de oppervlaktelagen van de huid.
Uv C-stralen zijn het meest schadelijk, maar worden gelukkig weggefilterd door de Ozon-laag en de atmosfeer. Ze bereiken de oppervlakte van de aarde daarom niet.
Uitzondering daarop zijn schadelijke UV C-stralen die kunnen vrijkomen tijdens het lassen. Bescherming tijdens deze activiteit, ook bij binnenwerk is hier dus aangewezen.
Elke huid moet zich beschermen tegen uv-straling: blijf tijdens de middag in de schaduw, draag bedekkende kleding als je langere tijd in de zon zit, gebruik zonnecrème van minstens SPF 30 waar de huid niet bedekt is. Dat geldt voor elk huidtype, maar vooral voor mensen met huidtype 1 of 2.
Alle info op deze pagina betreffende UV-straling en huidkanker werd verkregen via en geplaatst met toestemming van Stichting tegen Kanker.
Herentalsebaan 151
2150 Borsbeek
België
+32 (0)3 366 27 27
info@partnersafety.be