Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever te weten welke gevaren hun laswerk met zich meebrengt, deze en de gezondheidseffecten ervan aan hun lassers uit te leggen, een risicobeoordeling te doen en maatregelen te nemen om de risico’s en overmatige blootstelling te verminderen.
Deze risico-analyse moet specifiek zijn en alle variabelen dekken die een lasser kan tegenkomen. Die variabelen kunnen zijn: veranderingen in basismetalen, elektroden, de hoeveelheid gegenereerde vonken of spatten, de intensiteit van de rook, de locatie van de las en ventilatiebeperkingen.
Onderdeel van een risicobeoordeling en maatregelen zijn aanwijzingen aan de lassers hoe deze variabelen het gebruik van maatregelen zoals lokale afzuiging en hun keuze van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor specifieke lastoepassingen beïnvloeden.
Gelukkig heeft het 3M™ Speedglas™-team een breed assortiment PBM ontwikkeld, zodat lassers voor elke job de juiste uitrusting kunnen kiezen. Dit wil zeggen dat aan verschillende beschermingsbehoeften van de lassers wordt voldaan en dat deze op hun hoogste niveau kunnen presteren.
Mogelijke directe gezondheidseffecten van bepaalde lasrook
Mogelijke gezondheidseffecten op lange termijn van bepaalde lasrook
HSE schat dat het inademen van lasrook op het werk leidt tot 40-50 lassers per jaar die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis wegens acute gezondheidseffecten van het inademen van lasrook.
Lasrook werd door het IARC (2017) geclassificeerd als kankerverwekkend uit Groep 1.
Lassers lopen door hun werkomgeving 40% meer risico op longkanker dan andere beroepsgroepen3
Longontsteking leidt tot de dood van 2 lassers elk jaar in het Verenigd Koninkrijk
Lassen zorgt voor inadembare en inhaleerbare dampen. Om deze risico’s en de gevaren tegen te gaan, kunt u het beste de hiërarchie van maatregelen hanteren. Het idee daarachter is dat de maatregelen met de hoogste prioriteit het meest bijdragen aan de reductie van de lasrook en blootstelling van de lasser en daarnaast ook zo min mogelijk verantwoordelijkheid bij de lasser leggen. Maar het nemen van maatregelen tegen lasrook heeft zijn beperkingen:
1. Detecteren
Wij vinden dat lassers het verdienen om zich tijdens hun werkdag veilig en comfortabel te voelen.
2. Selecteren
Het opzetten van een grondig ademhalingsbeschermingsprogramma vereist zowel het selecteren van de juiste stofmaskers als een plan voor het wisselen van uw gas-/dampfilters.
3. Beschermen
Het risico blijft constant. U hebt een
consistent programma nodig dat
zich ook kan aanpassen aan nieuwe
uitdagingen, en wij willen u helpen dit
op te zetten.
Meer info over hoe ademhalingsrisico’s voor lassers te herkennen?
DOWNLOAD DE BROCHUREVind de juiste bescherming met de 3M lasadviseur
KLIK OP DE LINKHerentalsebaan 151
2150 Borsbeek
België
+32 (0)3 366 27 27
info@partnersafety.be